Hasse Karlsson

Hasse Karlsson

“Från Österlen till Island”

28/9 – 23/10 2019

Välkommen till vernissage under Malmö gallerinatt lördag 28/9 kl. 18 – 24!

  • Hasse Karlsson, Stol, akvarell

Hasse Karlsson är född 1952 i Falkenberg och bosatt i Vitemölla. Han är en av Sveriges absoluta främsta akvarellmålare.
Kön ringlar sig alltid lång framför hans hus när det är dags för Konstrundan på Österlen.
Det är tio år sedan sist han ställde ut på Galleri Final. I sina bilder återkommer han ofta till ödegårdar, eller vidsträckta landskap, ofta i dåligt väder. Men också till bilvrak och olika övergivna föremål. På denna utställning kommer han att visa akvareller med motiv hämtade från Österlen och Island.

”Akvarellmåleri innebär att tämja pigmenten i samklang med naturen.
Oftast är jag ute och målar i den miljön där färgskalan motsvarar den inom mig.”

MALMÖ GALLERINATT
Under vernissagen och Malmö Gallerinatt den 28 september kommer Hasse Karlsson att måla ”live” i galleriet.
Ofta går han ner på knä, målar med många olika penslar och låter färgen rinna rikligt på pappret. Något som från början kan
upplevas som abstrakt, finner slutligen sin form och uttryck ur färgflödet. Mycket fascinerande och spännande att få uppleva.

Klockan 19-19.30, 20.30-21.30 samt 22.30-23.00
spelar Malmöbandet Katja & Ingela egen komponerad musik.

PS Under Gallerinatten visas på närliggande Galleri 8 även målningar av Mallorca konstnären Marquet Pasqual, som ställt ut flera gånger på Galleri Final. Många är väl bekanta med hans klassiska kvinnoporträtt och färgstarka målningar från det Mallorcanska landskapet.
Det blir en minnesvärd afton.

Varmt välkommen!

Akvareller med poetisk lyskraft

Första gången akvarellisten och österlenbon Hasse Karlsson gästade Galleri Final var 1999. Exakt tio år senare var han tillbaka. Nu skriver vi 2019 och det är dags för en ny utställning. Under de gångna tjugo åren har mycket hunnit hända, men i Hasse Karlssons oftast färgmässigt nedtonade akvareller tycks tiden ändå stå stilla. Det är ett poetiskt måleri, framburet av musikaliska klanger. Tempot är ett dämpat adagio. Tonarten går i varmt moll snarare än i dur; anslaget ett varsamt pianissimo. I fokus står Österlens öppna landskap med böljande slätter, vintergrå mylla och ödegårdar, men också Norröna vintriga landskap med jöklar och fjäll och därtill alldeles vanliga vardagsobjekt.

Nu och då dyker det i konsthistorien upp konstnärer som förmår lyfta fram skönheten i det banalt alldagliga. Hasse Karlssons vemodigt gråtonade skildring av en alldeles vanlig plankstrykarpensel leder osökt mina tankar till Albrecht Dürers berömda grästuva med en vissnad maskros, till Giorgio Morandis genomskinliga studier av enkla glasflaskor och Jasper Johns penslar ställda på huvudet i en gammal kaffeburk. Att se skönheten i det obetydliga är i sig en konst. Att också kunna förmedla den – dessutom i den vanskliga akvarelltekniken – är en annan sak. Jag tittar än en gång på Hasse Karlssons pensel, en utsökt studie i genomskinliga gråtoner där ett diagonalt stråk av diffust ljus lockar den lasyrtunna färgen att upplösas i skuggor och dagrar, att förmedla den stoffliga skillnaden mellan de olika material som penseln består av.

Hasse Karlssons akvareller bär alla en mästares signatur. Och han har en rik tradition av svenska akvarellkonstnärer att falla tillbaka på. Först ut var Egron Lundgren, kallad det svenska akvarellmåleriets fader, tätt följd av virtuoser som Carl Larsson och Anders Zorn. I vår egen tid i varje fall två konstnärer som redan fått status som ikoner: Arne Isacsson och Lars Lerin. I början av 1940-talet grundade den förre konstskolan Gerlesborg, dit Lerin kom som elev på 1970-talet. Några år senare sökte sig också Hasse Karlsson dit. Från början skolad i oljemåleri vid Konstfack, lockades han av akvarellteknikens genomskinlighet och många utmaningar. Den är kinkig. Svårbemästrad. Krävande. Långt innan konstnärer hade lärt sig att binda färgpigment med vax, äggula eller olja, löstes färgstofferna helt enkelt upp i vatten. Ju mer vatten, desto genomskinligare färger.  De gamla egyptierna använde sig av tekniken. Liksom etruskerna. Liksom senantikens och medeltidens bokillustratör. Och nu – bland andra – en konstnär på Österlen som envisas med att gå sin egen väg. Att hellre välja de kulna höstarnas och de kalla vintrarnas brun- och gråtoner än vårarnas pastellnyanser och somrarnas glödande färger; att hellre välja Islands skrovliga bergsväggar och tundrans frysta slätter framför leende blomsterängar och lummiga idyller. Banaliteternas lättköpta skönhet är inte Hasse Karlssons ”cup of tea”.

Britte Montigny